Lejegyezte és szerkesztette: Galactus - Írta: Daniel Domscheit-Berg

Néhány szó a szerzőről: Julian Assange 2006-ban kezdte meg a Wikileaks  fejlesztését. 2007-ben csatlakozott hozzá Daniel Domscheit-Berg, aki két és fél éven át volt Assange legközelebbi munkatársa, majd kiszállt a WL csapatából, és úgy döntött leleplezi a világ legveszélyesebb weboldalának titkait!

Az alábbi részlet Daniel Domscheit-Berg:Wikileaks a leleplezés című könyvéből származik.

A Julius Bär-iratok kiszivárogtatását követően hamarosan beérkeztek hozzánk az első szcientológiával kapcsolatos dokumentumok.

Magunk sem tudtuk, honnan származnak. Ugyanakkor nem lehetett puszta véletlen, hogy szinte ezzel egy időben felbukkant a chaten egy sor anonymousos figura is.

Ők az internetes aktivisták egy olyan nemzetközi csoportja, amelyik hadat üzent a szcientológiának. Az elnevezés onnan ered, hogy a saját identitásukat felfedni nem kívánó felhasználók a fórumokon és képmegosztó oldalakon az "anonymous" címkét kapják. Az Anonymous tagjait a Guy Fawkes-maszkról lehet megismerni, amit a V for Vendetta című képregényből vettek át.

Guy Fawkes egy felkelő volt, aki 1605-ben levegőbe akarta repíteni az angol Parlamentet, és az ő arcképét használta álarcként a V for Vendetta főszereplője. Az Anonymous-tagok is ezt a maszkot használják, így jelennek meg YouTube-videókon és tiltakozó akcióikon. A merev mosolyú, hegyes bajszú-szakállú férfimaszk valóban elég ijesztő.

Az Anonymous a weboldalán a szcientológiai egyházzal szemben érzett félelmével magyarázza ezt:

"Úgy tűnhet, mintha megpróbálnánk félelmet kelteni, de nem ez a szándékunk. A szcientológusok szervezete viszont üldözi mindazon normális állampolgárokat, akik tiltakoznak kétes tevékenységeik ellen. Az üldözés alatt azt értjük, hogy kémkednek utánuk és zaklatják őket. Csak azért kémkednek valaki után, mert nem osztja a világnézetüket. Mi csak védekezni akarunk a megfélelmlítés és zaklatás ellen, amelyet néhányunknak már el kellett szenvednie.

A szcientológiai szervezet őrületesen gazdag, hihetetlen jogászcsapattal rendelkezik és hírhedt a gyanús jogi ügyleteiről. Ezért viselünk maszkot."


Videóikat és üzeneteiket az Anonymous-tagok a maszk mellett az alábbi mottóval is megjelölik:

"Knowledge is free. We are Anonymous. We are Legion. We do not forgive. We do not forget. Expect us!" /"A tudás szabad. Névtelenek vagyunk. Sokan vagyunk. Nem bocsátunk meg semmit. Nem felejtünk semmit. Készüljetek fel ránk!"/

A szcientológusok nagy hatalmú ellenfelek voltak. A szekta már sok embert elhallgattatott, aki be akart számolni a nyilvánosság előtt a tevékenységükről. Főleg azokat az egykori tagjaikat fenyegetik perrel, zaklatják és félemlítik meg, akik szakítottak a szcientológiával, és most másokat próbálnak óva inteni a szekta módszereitől.

A bennfentes ismeretekkel rendelkezők nálunk lehetőséget kaptak, hogy nyilvánosságra hozzák az információikat, és mégsem fenyegette őket az a veszély, hogy a Szcientológia Egyház beperli őket.

Elsőként a szekta belső kézikönyveit hoztuk nyilvánosságra. Majd egyre több dokumentum landolt a postafiókunkban. Miután a "bankrendszert" legyőztük, jöhetett egy "szektarendszer".

Korábban soha sem foglalkoztam a szcientológiával, és ahogy kezdtem jobban megismerni, egyre inkább megdöbbentem.

Szcientológusként az embernek egyfajta szamárlétrát kell megmásznia, bizonyos szinteket ("level") kell teljesítenie azzal a céllal, hogy elérje a tiszta ("clear") állapotot, ugyanis csak így teljesítheti ki a mindenkiben meglévő "thetán", a szellemi lény képességeit.

A thetánok különös teremtmények. Állítólag a 76 bolygóból álló univerzumunk évmillókkal ezelőtt túlnépesedéssel küzdött. Az intergalaktikus hadurak egyike, Xenu azzal a megbízással kelt át a galaxisokon, hogy megmentse a világot. A bibliai Noé ellenpárjaként Xenu az univerzum lakóinak salakját gyűjtötte össze, főleg bűnözőket és más gyanús alakokat, aztán itt, a Földön megölette ezeket a lényeket, és vulkánokba zárta, például Hawaiin, amelyeknek hidrogénbombákkal berobbantotta a száját.


Ugye tudnak követni?

Azóta élnek a Földön a thetánok, a meggyilkoltak szellemei. Ezek testet keresve ráakaszkodtak a primitív emberre, és így alakot ölthettek. Ha a ma emberének valamilyen problémája van, azért tehát ezek a thetánok a felelősek, amelyek még mindig a lelkünk mélyén lakoznak - állítja a szcientológia.

Az egyház segítséget nyújt az embereknek, hogy lerázzák magukról a belső thetánokat. L. Ron Hubbard, a szcientológia alapítóatyja azt vallotta magáról, hogy több százmillió éves, és megfigyelőként beutazza a világmindenséget - mindennek alátámasztására közzé is tettük az ötvenes évekbeli fellépésein készült hangfelvételeket.

Mivel ennyi ostobaságot feltehetően még a szcientológia legnaivabb új tagjainak se lehet rögtön az elején beadni, ezt az információt csak egy bizonyos szint elérését követően osztják meg a tagokkal. A megfelelő szint elérése előtt a szektatagok egy pillantást sem vethetnek az "Iratok" ezen részébe, mivel még nincsenek felkészülve rá. Például csak az ötödik szint elérése után tudhatják meg, hogy a világot földönkívüliek népesítik be.

L. Ron Hubbard

A kézikönyvek nemcsak titkosak, hanem mindenekelőtt nagyon drágák. Ahhoz például, hogy a földönkívüliek létezéséről értesüljünk, körülbelül egy családi ház árát kell a Szcientológia Egyháznak adományoznunk!

El lehet tehát képzelni, hogy az oldalunkon nyilvánossá tett könyvek milyen értéket képviselnek!

Ha valaki nem halad elég gyorsan a thetánok leküzdésével, azt "rehabilitálni" kell. Ez azt jelenti, hogy ha nincs szerencséje, akkor bekerülhet az úgynevezett "Rehabilitation Force Project"-be (RFP). Ez valami olyasmi, mint egy átnevelőprogram.

A Szcientológia Egyház egy luxustengerjáró hajókból álló flottával is rendelkezik. A szekta tengeri tagozatának neve Sea Organisation, röviden "Sea Org". Aki ezeken a hajókon nem teljesít megfelelően, az RFP-ben végzi.

Ez a nekünk eljuttatott dokumentumok szerint mindenféle abszurd büntetőintézkedéssel jár: például az illetőnek egy egész testet befedő, fekete gumiruhát kell viselnie, és elszigetelik a legénység többi tagjától. Csak akkor ehet, ha már mindenik más befejezte, és csak azt, amit a többiek meghagytak. Nem sétálhat normális sebességgel, mindig futnia kell.

A hajón neki kell kiürítenie a vizeletgyűjtőt vagy az egyéb aljamunkákat elvégeznie, amelyekkel a többiek megbízzák. Csak ha már végzett a büntetőfeladatokkal, akkor szentelheti magát ismét tulajdonképpeni feladatának, az iratok tanulmányozásának.

A fiatal Lisa McPherson 1995-ben a Szcientológia Egyház "védőszárnyai alatt" vesztette életét. Ez az eset váltotta ki az első felháborodáshullámot a médiában a szcientológiával szemben. Mindaddig a szekta nem volt különösebben ismert.

[IMG]

McPherson halálának körülményei mind a mai napig nem teljesen tisztázottak. Mindössze annyit tudunk, hogy a harminchat éves nőt egy kisebb autóbalesetet követően idegösszeroppanással kórházba szállították. Innen két szcientológus elvitte, azt állították, hogy papírokkal tudják bizonyítani, ők felelősek McPherson gondozásáért.

Az egyik rehabilitációs intézetükben a nőt úgynevezett "Introspection Rundown" kezelésnek vetették alá. Mi voltunk az elsők, akik bemutattuk a nyilvánosság előtt ennek a szcientológiai eljárásnak a konkrét menetét. Ilyen esetekben senkinek nem szabad beszélnie az érintettel. Az elszigeteltség révén meg kell tanulnia kiszabadítani önmagát helyzetéből. annak számára azonban, aki valamilyen pszichikai betegségben szenved, az izoláció végzetesnek bizonyulhat.

Lisa McPherson pszichikai betegségben szenvedett. A bírósági szakvélemény azt is megállapította, hogy nem kapott elég folyadékot. A súlyos vízhiány és az ágyban fekvés végül trombózist okozott, amit nem vettek észre vagy nem megfelelően kezeltek, így végül tüdőembóliában hunyt el. Lisa "Rundown"-ja tehát halálosan végződött. A rémes állapotú holttestet 1995. december 5.-én adták át a szcientológusok egy floridai kórháznak.

Az ügy következtében segítségnyújtás elmulasztása és engedély nélküli orvosi tevékenység miatt kezdtek nyomozást a szcientológusok ellen. 2000 nyarán azonban a bíróság - bizonyítékok hiányában - megszüntette a büntetőeljárást. 2004-ben egy újabb eljárás során a hozzátartozók kártérítés kifizetésében egyeztek meg az Egyház képviselőivel, de annak pontos összegét nem közölték a nyilvánossággal.

Az általunk közölt dokumentumok többek között azért is voltak nagyon értékesek, mert tartalmazták a "Rundown" eljárás pontos leírását. A WikiLeaksen ezenkívül számos video- és hangfelvételt is közzétettünk. Átfogó listát közöltünk továbbá olyan vállalatokról és társaságokról, amelyeknek köze volt a szcientológiai hálózathoz.

Az Anonymous tagjai segítettek az anyagok strukturálásában, válogatásában és számos hasznos információval láttak el minket.

Engem személy szerint rettenetesen izgatott a szcientológia alapítójának tekintett L. Ron Hubbard körüli kultusz. A régi felvételek tanúsága szerint az egykori sci-fi író az egyetemeken tartott beszédeiben azt magyarázta hallgatóinak, hogy ő több százmillió éves, és bolygóról bolygóra utazik az univerzumban, hogy mindenütt a jót kutassa.

Kezdetben az emberek nevettek. A felvételek vége felé azonban az a benyomásom támadt, hogy már-már baráti viszony alakult ki az auditóriumban Hubbard és a publikum között. Különleges tehetséggel rendelkezett. Lenyűgöző előadó volt, tudott magán nevetni, és az embereknek teljes komolysággal tálalta fel a legelképesztőbb történeteket is.

Juliannel gyakran viccelődtünk akkoriban, hogy milyen jó lenne, ha mi is alapítanánk egy vallást. Megoldást nyújtott volna sok problémánkra. Ha például túl kevesen olvasták volna az általunk fontosnak tartott dokumentumokat, csak kiküldtünk volna egy csapat jehovistát. Becsöngettek volna az ajtókon, és felolvastak volna az anyagainkból:

"Lássuk csak! Ismeri ezt a fejezetet? A helyi vízellátásról szól - milliós nagyságrendű korrupció!"

Egy vallásos kultusz sok mindent egyszerűbbé tett volna az életünkben. A Szcientológia Egyház munkatársai általában rendkívül motiváltak voltak, hajmeresztő munka- és életkörülményeik dacára. Rengeteg áldozatot követeltek tőlük, ha pedig elfogyott a pénz, következett a ház, az értéktárgyaik, biztosításaik. Ha valaki máshogy kívánt hozzájárulni a közösség életéhez, az munkát vállalhatott a szcientológusok cégeinél, amiért mindössze rendszeres zsebpénzt és némi szabadságot kapott.

Mostanában gyakran töprengek azon, nem változott-e a WikiLeaks is egyfajta vallásos szektává az utolsó hónapok során. Vagy legalábbis egy olyan rendszerré, amelyben teljesen lehetetlenné vált bármiféle belső kritika megfogalmazása. Ha valami nem sikerült, annak külső okai kellett hogy legyenek. A guru érinthetetlen volt, szavai megkérdőjelezhetetlenek.

A veszély kívülről leselkedett ránk. Ez erősítette a belső összetartást. Ha valaki túl sok dolgot kritizált, megbüntették: a kommunikációs lehetőségei megvonásával fenyegették meg vagy felhívták a figyelmet a lehetséges következményekre. Minden közreműködőnek csak annyit volt szabad tudnia, amennyire az aktuális feladat elvégzéséhez szüksége volt.

Annyit mindenesetre elmondhatok: Julian a szcientológia dokumentumainak tanulmányozása közben kiválóan megérthette, hogyan működik egy "kultusz".