.

Feedek
Megosztás
HTML

A térhajtóműről Harold White-tal

A gyors csillagközi utazás megvalósítása érdekében a NASA kutatói a tér-idő manipulálását tervezgetik. A New Scientist munkatársa, Anne-Marie Corley az egyik vezető hajtómű kutatóval, Harold White-tal beszélgetett.

Hogyan lépjünk át azon az elhanyagolhatónak nem nevezhető apróságon, miszerint semmi nem haladhat gyorsabban a fénynél? White az általános relativitás két "szokásos" kiskapujával, a féreglyukkal és a térhajlítással válaszolt, személy szerint ő az utóbbit kutatja. Az alapelv egyszerűnek hangzik, a tér bármilyen sebességen nyújtható és zsugorítható, a térnek ugyanis nincs tömege és rugalmas, mivel mérhető ütemben tágul az ősrobbanás óta.


Hogyan nézne ki egy térhajtóművel felszerelt csillaghajó? "Képzeljünk el az egyszerűség kedvéért egy amerikai futball labdát, ami egy pilonokkal csatlakoztatott gyűrű vesz körül. A 'labdában' helyezkedik el a legénység és a robotrendszerek, míg a gyűrű egy egzotikus anyagot, úgynevezett negatív vákuum energiát tartalmazna" - magyarázta, hozzátéve, hogy a gyűrű, illetve az egzotikus anyag biztosítaná a warp-trükk alkalmazásához szükséges matematikát és fizikát.

Maga az utazás is különleges élmény lenne, a kezdősebesség eléréséig egy hagyományos űrutazást élhetne át a legénység, a negatív vákuum energiájú gyűrű beindításával azonban fokozódna a sebesség. A tér összehúzódik az űrhajó előtt, mögötte pedig kitágul, az utazók a meghajlított téren keresztül sokkal gyorsabban szelik át az adott távolságot, maga az élmény olyan lenne, mintha gyors előretekerésben néznének egy filmet az utazók.

A warp-sebesség elméleti mivoltán túl jelentős gátat jelentett a megvalósításhoz szükséges energia mennyisége. Amikor az elméletet 1994-ben először felvetették, akkora negatív vákuum energia mennyiséget számítottak ki, ami teljesen kizárta a megvalósíthatóságot, azóta azonban újabb megoldások is napvilágot láttak. "2011-ben és 2012-ben dolgoztam a témában a 100 Éves Csillaghajó szimpózium keretében és több módszert is felfedeztem, melyek nagyságrendekkel csökkenthetik az energiaszükséglet" - tette hozzá White.


Azt maga is elismeri, hogy mindez sokkal inkább tudományos, mintsem műszaki síkon mozog, azonban elmondta, több konkrét és kontrollált lépés is tervben van a koncepció igazolására, mellyel bizonyíthatják, hogy pontosan ismerik és alkalmazzák a hajtóműhez szükséges matematikát és fizikát. "Ennek érdekében megpróbáljuk megalkotni egy warp-buborék mikroszkopikus megfelelőjét a laboratóriumban, ahol méréseket végezhetünk rajta" - összegzett.

A laboratóriumi kísérlet óriási lépést jelentene, ugyanakkor még számtalan egyéb lépcsőfokot kell majd leküzdeni, mire eljutunk egy csillagközi küldetésig és a kapitány kiadhatja az utasítást térhajtómű bekapcsolására.

Forrás:Balázs Richárd, sg.hu

Nyomasztó látvány lenne a Jupiter a Hold helyén

Ron Miller többek között a Scientific Americannek és a National Geographic-nek készít csillagászati témájú illusztrációkat. Egyik képsorozatán azt láthatjuk, milyen látványt nyújtanának a Naprendszer bolygói a Földről nézve, ha a Hold távolságában lennének.

Merkúr. Átmérő: 4878 km. A légkör nélküli, kráterekkel sűrűn borított égitest látványa hasonló lenne a Holdéhoz. 2011-ben először állt űrszonda pályára körülötte, így az utóbbi években sok újdonságot tudtunk meg róla

Vénusz: Átmérő: 12 103 km. A méretében a Földhöz leginkább hasonló bolygó pokolian meleg (közel 500 Celsius-fokos) felszínét nem látnánk a vastag, sárgás felhőzet miatt. A Vénusz több tulajdonsága még ma is rejtélynek számít.

Mars: Átmérő: 6794 km. Jól látnánk a vörös bolygó nagyobb felszíni alakzatait, jégsapkáit és globális porviharait. Itt most a Curiosity a főszereplő, amely megkezdte hosszú gurulását fő tudományos célpontja felé.

Jupiter. Egyenlítői átmérő: 142 984 km; sarki átmérő: 133 708 km (az óriásbolygók a forgás miatt lapultak). A Naprendszer legnagyobb bolygója nyomasztó látvány lenne a Hold helyén. Sávjai és hatalmas, több Föld méretű viharai is jól látszanának.

Szaturnusz. Egyenlítői átmérő: 120 536 km; sarki átmérő: 108 728 km. Talán a legszebb látvány lenne, hatalmas gyűrűrendszerével. Nemrég különleges képek készültek róla, amelyeken a Föld is látszik.

Uránusz. Egyenlítői átmérő: 51 118 km; sarki átmérő: 49 946 km. Zöldeskék-türkiz színű, tükörsima korongja sokak kedvence lenne. Ezt a bolygót a Földről már nem lehet látni szabad szemmel, így a távcső előtti időkben csak a Szaturnuszig tartott a Naprendszer.

Neptunusz. Egyenlítői átmérő: 49 528 km; sarki átmérő: 48 600 km. Mélykék színével és viharos szeleivel a Naprendszer legtávolabbi bolygója is szép lenne a Hold helyén.

 

Forrás:origo.hu

Furcsa fény uralta az eget, elképedt az egész város

Szokatlan fényjelenség keltette fel dél-uráli Cseljabinszk lakóinak figyelmét a hétvégén: több órán keresztül szokatlan fényt láttak a város felett.


A látványosság leginkább az északi fényre hasonlított, azonban az aurora borealis ezen a területen szokatlan, általában legalább 1000 kilométerrel északabbra figyelhető meg.

A furcsa fényjelenségről készült videó:

A videóra vett jelenség valószínű, hogy éjszakai világító felhő, vagy poláris mezoszférikus felhő volt. Ez egy felhőszerű optikai jelenség a felső légkörben, amelyet a mély szürkület idején szoktak megfigyelni. Csak a nyári hónapokban megfigyelhető az északi és a déli félteke 50. és 70. szélességi fokai közt, az északi féltekén május közepétől augusztus végéig, amikor a Nap 6 és 16 fok között a láthatár alatt tartózkodik.

Éjszakai világító felhők:

Forrás: Pécsi STOP/Oroszország Hangja

"Lezuhant űrhajó" lesz a Maldív-szigetek legmenőbb szállodája

A látszattal ellentétben az alábbi kép nem egy előzetes az új Star Trek filmből, hanem a Maldív-szigetek legizgalmasabb szállodája van rajta. Tény, hogy a Water Discus Hotel úgy fest, mintha éppen most zuhant volna a tengerbe egy másik galaxisból származó idegenek űrhajója, a sok cölöpös bungaló után ugyanakkor nem árt egy kis változatosság. Pláne, hogy ez egy olyan szálloda lesz, ahol konkrétan a tenger alatt alhatnak a vendégek.


A Water Discus Hotel persze még csak a tervezőasztalon létezik, nem kell azonban már sokat aludni ahhoz, hogy elkezdődjön a tényleges kivitelezés. Múlt héten kapták meg a hatósági engedélyt a Star Trek-szállodára, aminek 21 szobája lényegében egy korallzátonyon pihen majd. A formatervező szerint erre már csak azért is szükség van, mivel sokan nem elég bátrak ahhoz, hogy palackkal a hátukon fedezzék fel a zátony szépségeit, így viszont a hálószobájukból tehetik ezt meg.

A szobák mindössze hét méterrel lesznek a tenger szintje alatt, vagyis bőven jut még ide fény és egy esetleges ablaktörés sem vezet végzetes katasztrófához. A könnyebb szerelhetőség miatt a szobák külön-külön is felszínre hozhatók lesznek, akik pedig kedvet kaptak a további mélységekhez, azok egy háromszemélyes tengeralattjáróval kalandozhatnak a környéken. A 30 méterrel a tenger fölé magasodó szálloda tetején helikopter-leszálló, étterem és persze medencék is lesznek.

A Kuredhivaru sziget mellé tervezett szállodát egy dubaji cég építi, de svájci és lengyel cégek is részt vesznek a projektben. Alig várjuk, hogy elkészüljön!

Forrás: http://burzsuj.blog.hu/2013/06/16/lezuhant_urhajo_lesz_a_maldiv-szigetek_legmenobb_szallodaja

Egy valódi szuperhős emberfeletti képességekkel

Mi másnak tarthatnánk azt a modern szamurájt, aki a felé lőtt golyót reptében kettévágja a kardjával?

Nem csalás, nem filmtrükk, meg lehet nézni a videót: Iszao Macsii valóban a levegőben vágja ketté a golyót. Na jó, nem kalasnyikovval lőttek rá egy éles sorozatot, hanem légpisztollyal műanyag golyót. De akkor is: a borsószemnyi golyó több mint 320 kilométeres sebességgel repül.

A közönséges halandó még csak nem is látja, nem hogy kardélre hányja. A felvételt készítő filmes azt mondja, ő akkor sem tudná eltalálni az apró golyót, ha az asztalon heverne előtte…

Ahhoz is erősen lassított felvételt kell néznünk, hogy értékelni tudjuk a japán férfi csodálatos képességét. A szeme és a kardot mozgató keze összmunkája olyan gyors és pontos, mint senki másé a Földön, mutatványával ki is érdemelte, hogy bekerüljön a Guinness Rekordok Könyvébe.

Iszao Macsii jelenleg egy szamuráj iskolát vezet.

Forrás:gepnarancs.hu