Valószínűleg nem. Annak ellenére sem, hogy ismét akadt egy amerikai szervezet, amely ezt ígéri, de lássuk miről is van szó.

Július utolsó napjaitól elérhető annak, a szeptember harmadik szombatján, az amerikai Bethesdában megrendezésre kerülő előadásnak a meghívója, amely úgy fogalmaz: több, mint hat évtizedes kutatómunka után véget ért "A nyomozási folyamat: 1947 rejtélye megoldva".


A panel felvezető tájékoztatójában a következő olvasható:

"1947 nyarán, az új-mexikóbeli Horse Springs közelében állítólag lezuhant egy földönkívüli űrhajó. A legenda szerint néhány szemtanú, köztük egy helyi tiszt talált rá a szerencsétlenül járt, korong alakú járműre és annak négy, már nem élő utasára.

Évtizedeken keresztül számtalan UFO kutató tett kísérletet arra, hogy megtalálja a becsapódás helyét, néhányuknak - saját állításuk szerint - ez sikerült is. Ők azt mondják, apró roncsdarabokra is bukkantak, amelyek nem e világból valók.

Azért, hogy a legenda végére pontot tegyünk, 2013-ban a Légköri Jelenségeket Kutató Csapat (Aerial Phenomenon Investigations Team - API) tagjai expedíciót indítottunk a katasztrófa helyszínének felkutatására. Sikerrel jártunk és az ott végzett kutatómunkát követően az API csapatának immár szilárd meggyőződése, hogy egy, s mindenkorra megoldotta a rejtélyt."

Az érdekesnek ígérkező előadást az olasz származású Antonio Paris tartja majd, akiről az API honlapja a következőket írja: A Légköri Jelenségeket Kutató Csapat (Aerial Phenomenon Investigation Team) nevű szervezet alapítója, az amerikai hadsereg egykori hírszerző tisztje, a Védelmi Minisztérium különleges hírszerző ügynöke. Az Iraki Szabadság hadművelet során végzett kiemelkedő munkájáért Bronz Csillag érdemrenddel tüntették ki.

Jelenleg egy Washingtonban székelő és tudományos kutatásokkal foglalkozó cég, a Science Applications International Corp. (ISR & Space Solutions Operation) számára végez tudományos, technológiai és mérnöki munkákat. Paris ezen felül több csillagászati egyesületnek is tagja, de ami ennél is meglepőbb, a világ legnagyobb UFO kutató szervezetében, a MUFON-ban is vezetői posztot tölt be.

De vajon mi a gond ezzel az emberrel, aki egykor nagy ívű katonai pályát futott be, ma pedig már egy maga alapította szervezet élén, a civilekkel karöltve kutatja a jelenséget?

Nos, Antonio Paris az egyik legaktívabb és legharcosabb UFO szkeptikusok egyike napjainkban, aki a számtalanszor elé tárt, minimum elgondolkodtató bizonyítékok ellenére is egyértelműen kizárja a jelenség esetleges földönkívüli eredetét. Sokak szerint éppen ezért, az általa létrehozott szervezet, az API munkáját az amerikai kormány anyagilag is támogatja.

Paris kicsivel több, mint tíz éve kezdett el érdeklődni az azonosítatlan repülő objektumokról szóló beszámolók után, de az első pillanattól kezdve kategorikusan kizárta annak lehetőségét, hogy a jelenség idegen civilizációk földi jelenlétét igazolná. Éppen ezért, a MUFON-nál betöltött vezetői beosztása egyrészt az általa hozott anyagi támogatások ellentételezéseként értékelhető, másrészt személye kifelé arról tanúskodik, hogy a szervezetben a szkeptikus vonal is helyet kap. Ezzel együtt a MUFON egyik legnagyobb kritikusa, aki egyetlen alkalmat sem hagyna ki, hogy bírálja a szervezet kutatási metodikáját, tagságának hozzáértését, vagy vezetőségét.

A júliusban tartott éves, nagy MUFON konferencia kapcsán például egy nagyobb tanulmánnyal jelentkezett, amelyben részletesen kifejti, hogy a legnagyobb UFO szervezet által végzett kutatások olyan távol állnak a tudományos megalapozottságtól, mint Makó Jeruzsálemtől. Ebben úgy fogalmaz, hogy a MUFON és annak karosszékekből kutató ufológusai, oly módon állnak a jelenséghez, amely teljességgel elavult a 21. században, és valójában a mai napig az olyan klasszikus esetekből élnek, mint például a Roswell Incidens.

Azt persze nem felejti el hozzátenni, hogy szerinte kizárólag az Aerial Phenomenon Investigation Team rendelkezik az UFO kutatáshoz szükséges kifinomult technológiával és magas szintű szakértelemmel.

Paris úgy véli, az ufológia alapvető reformra szorul:

"A földönkívüli élet létezése, a hosszú évtizedeken át tartó kutatás ellenére továbbra is teljességgel bizonytalan. A szükséges kételyek mellett a bizonyítékok hiánya sajnos az ufológiát a nagylábú, a Loch Nessi szörny, a zombik, vagy a chupacabra szintjére süllyesztette. Az pedig, hogy ennek az egykor sokkal többre hivatott témának a nimbusza ekkorát zuhant, egyenes következménye a karosszékből kutató UFO szakértők munkálkodásának, az összeesküvés-elméletek kiagyalóinak és az alkalmi népszerűségre törekvő fotóhamisítók ténykedésének."

Ha igazán őszinték akarunk lenni, ebben sajnos van némi igazság, az viszont már koránt sem ennyire egyértelmű, hogy Paris szerint csakis a képzett UFO kutatókat a soraiban tudó API lehet a záloga annak, hogy az UFO jelenségek utáni kutatás újra megkapja az őt megillető tiszteletet.

Szavak helyett azonban sokkal többet mondanak a tettek, így mi is izgatottan várjuk a szeptember 21-ét és az előadáson elhangzottakról, amennyiben lehetőségünk lesz rá, természetesen mi is beszámolunk majd.

Forrás:ittvannak.hu