.

Feedek
Megosztás
HTML

Ügyes átverés lehet a Balti-tenger ufója

Egy évvel ezelőtt találta meg egy svéd mélytengeri búvárcsapat azt a titokzatos tárgyat, amelyrl azóta is csak az általuk készített szonárfelvétel áll rendelkezésre. A NASA szakértője szerint a rejtély megoldása ezúttal is az, hogy a hír hozója hazudik.

2011 június 19-én hozta nyilvánosságra az Ocean X nevű kutatócsoport, hogy egy azonosítatlan, űrhajóra emlékeztető tárgyat találtak a Balti-tenger fenekén. Az objektum 18 méter átmérőjű, mellette csúszásnyomokra utaló sávok láthatók körülbelül háromszáz méter hosszan. Maga a tárgy leginkább a Csillagok háborújából ismert Ezeréves Sólyomra hasonlít.

A kutatóbúvárok szonárfelvételt készítettek a felfedezésükről. Az egy évvel korábbi fotón túl azonban semmilyen új tényt nem tártak fel az "ufóról", ami azért is gyanús, mert állítólag nincs túl mélyen. Az Ocean X vezetője, Peter Lindberg most azzal állt elő, hogy a további vizsgálatokat maga az űrhajó akadályozta meg, mivel a közelében minden elektronikus készülék leáll.

A csapat most azt tervezi, hogy egy kis tengeralattjárót építenek, amellyel a vastag pénztárcájú turistáknak is megmutathatnák a különös tárgyat.

A NASA szakértője szerint azonban nem érdemes erre túl sokat költeni, mivel a felfedezés valószínűleg csak egy újabb átverés. Jonathon Hillt a LiveScience portál kérdezte meg az ügyről. Hill tagja annak a tudóscsoportnak, akik az amerikai űrkutatási hivatal Marsról készített felvételeit elemzik. A tudós - más geológusokkal együtt - úgy véli, a szonárkép egy bazaltpárnát ábrázol, ami nem gyakori képződmény ugyan, de nagyon is földi eredetű.

- Ha valaki szenzációs állításokat tesz, mindig érdemes megfontolni, vajon fűződik-e ehhez valamilyen érdeke - mondta Hill. - Lindberg úr márpedig erősen érdekelt abban, hogy az objektumot ufónak higgyék, hiszen már építi is a turista-tengeralattjárót. A vizsgálat folytatásához pedig nem kell semmilyen elektronika, csak egy kalapács, hiszen a tárgy egy darabjából egy szakember azonnal megmondaná, hogy bazalt-e. Erre az esetben azonban Lindbergnek nincsen üzleti terve - tette hozzá a NASA kutatója.

/hvg.hu/

A tecolutlai szörnyeteg

1969-ben valamit partra mosott a víz a Palmar de Susana szakaszon, Tecolutla és Nautla között, Mexikóban, Veracruz államban. Helyiek találtak rá, akik úgy vélték, pénzt csinálhatnak belőle, ezért eltitkolták a leletet és nekiálltak feldarabolni.

Ez később megnehezítette a lény beazonosítását. Jó idő eltelt, mire értesítették Tecolutla első emberét, César Guerrerot, aki mentőcsapatot szervezett a lezuhant repülőgéphez (nem, nem a szövegben van a hiba!), de csak egy hatalmas fejet találtak a parton meg egy jókora halom, részben már el is temetett húst. Úgy döntöttek, a tetemet a városba szállítják.

Kölcsönkértek a mexikói állami olajtársaságtól egy nagy teherautót, majd Tecolutlába szállították a fejet és a világítótorony előtt közszemlére tették. A "legmegbízhatóbb" beszámoló szerint a lény 22 méter hosszú volt, 2 méter széles, súlyát 24-35 tonna közé becsülték, a feje pedig 2 méteres volt. A kígyóformájú szörny "gyapjas" volt, ugyanakkor testét páncéllemez védte, hatalmas csőre volt és agyarai... sajnos kevés fotó maradt fenn róla.

 

A polgármester kérésére tudósok vizsgálták a tetemet, de nem jutottak sokra vele. Addigra elterjedt a híre, hogy valamiféle prehisztorikus lényről van szó. A későbbi vizsgálatok szerint a tetem nem más, mint a barázdásbálna-félék családjába tartozó tőkebálna (Balaenoptera borealis). Jelenleg ez az elfogadott vélekedés a tecolutlai szörnyetegről, de persze sokan másként hiszik.

 

/www.weboid.hu & csiribusz.freeblog.hu/

Fontos maja leletet találtak világvége-ügyben

Írta:Szegő Iván Miklós

Egy most előkerült, 1300 éves szöveg a második ismert lelet, amely utalást tartalmaz a "maja világvégéről", 2012. december 21-éről.

Évtizedek óta az egyik legfontosabb lelet

Ahogy a mi naptárunkban az ezredforduló élénkítette meg sokak képzeletét, úgy az ősi kultúrák naptárainak fordulópontjai is felkeltették az érdeklődést, és időnként politikai célokra is felhasználták őket. A maják esetében éppen idénre esik egy ilyen naptári ciklus (baktun) vége, így ezt sokszor tévesen világvége-dátumként értelmezik. Valójában arról van szó, hogy egy 144 ezer napos naptári ciklus 2012. december 21-én érne véget az ősi maja civilizáció kalendáriuma szerint. A maja civilizációt azonban a spanyol hódítás eltörölte, így ma már sok olyan dolog misztikus fényben tűnik fel, ami akkoriban még hétköznapi dolog lehetett.

Forrás: Tulane UniversityAz erre a végdátumra utaló régészeti bizonyítékok azonban mindenképpen fontosak. A guatemalai régészeti lelőhelyen, La Coronában dolgozó archeológusok egy 1300 éves maja-szöveget találtak. A második ilyen ismert lelet megtalálását most a guatemalai Nemzeti Palotában jelentették be. A phys.org tudományos híroldal szerint évtizedek óta az egyik legfontosabb leletről van szó, amely a hieroglifákhoz kapcsolódik. (A maják is nehezen megfejthető jeleket, hieroglifákat használtak, akárcsak az egyiptomiak.)

"Ez a szöveg inkább ősi politikatörténetről, mintsem jóslásról szól" - mondta a lelet kapcsán Marcello A. Canuto, az amerikai Tulane Egyetem Közép-amerikai Kutatóintézetének munkatársa, a La Corona-i ásatások (az úgynevezett PRALC-program) társigazgatója.

Nincs semmiféle apokaliptikus jóslat

Az új lelet is megerősíti azokat a nézeteket - amelyekről idén is már többször beszámoltunk -, melyek szerint a maja kalendáriumban szereplő 13. baktun (egy 144 ezer napos ciklus) kezdőpontja fontos kalendáriumi esemény lett volna a maják számára, és bizonyosan megünnepelték volna. Ugyanakkor semmiféle apokaliptikus jóslattal nem függött össze - nyilatkozta Canuto.

A mostani lelet akkor került elő, amikor idén Canuto és a PRALC-projekt társigazgatója, Tomás Barrientos elhatározták, hogy egy negyven évvel ezelőtt súlyosan megsérült épületet tárnak fel. Az épületben fosztogatók okoztak súlyos károkat. Már tavaly észrevették a tudósok, hogy egy fontos kőemléket a rablók a helyszínen hagytak, mert túlzottan erodálódott az idők során, így nehezen lett volna értékesíthető a feketepiacon.

Barrientos beszámolt arról, hogy idén további leleteket gyűjtöttek, tíz nagyobb, hieroglifákat tartalmazó követ találtak, és egy érintetlen lépcsőt is, ahol 12 további vésett kőre bukkantak, méghozzá azok eredeti pozíciójában. Összesen tehát 22 követ szedtek össze. A többi már meglévő lelettel együtt így 264 hieroglifát tartalmazó kődarabot gyűjtöttek, így a Guatemalában talált leghosszabb maja szöveget állították össze, amely világviszonylatban is terjedelmesnek számít.

Forrás: AFP/Michael Robert

Maja kódex (illlusztráció)

Politikai célból hangsúlyozhatták a naptárfordulót

A most megtalált kőlépcsők La Corona 200 éves politikatörténetét dolgozzák fel. Szövetségesek és ellenségek tűnnek fel itt, természetesen a maja uralkodók ábrázolásaival együtt. Egy másik lépcsősoron 56 vésett követ találtak. Ezek a korabeli fontosabb maja uralkodók egyikének, Yuknoom Yich'aak K'ahk'-nak, Calakmul királyának a látogatását örökítik meg Kr. u. 696-ban a La Corona helyén lévő maja városban.

E király használja fel a maja naptárfordulókat uralmának felmagasztalására. Miközben feltehetően súlyos harcokat vívott ellenfeleivel, egy rövidebb maja naptári ciklus, a 13. katun urának hívja magát. (A katun egy 7200 napos, mintegy húsz évet átfogó periódus.) A hetedik században ez a maja naptárban a 9. 13. 0. 0. 0. dátum volt. De a király még magasabbra tört, az örökkévalóságig nyúló uralmát akarta kifejezni a nagyobb naptári ciklus, a 144 ezer napos baktun fordulópontjának, 2012. december 21-ének emlegetésével. Ez ugyanis a nevezetes 13. 0. 0. 0. 0. lett volna a maják szerint, ehhez próbálta saját jelentőségét kötni a hetedik században élő, konfliktusoktól gyötört uralkodó - legalábbis a régészek legújabb hipotézisei szerint.

/origo.hu/

/Beküldte:Ákos/

UFO-fotók Ausztráliából

Ausztrália, Új-Dél-Wales - Egy ausztrál férfi, Irwin Partridge, június 2.-án egy rejtélyes objektumot pillantott meg, amit sikerült is megörökíteni. A felvétel nagyításán, egy korong alakú tárgy figyelhető meg. Partridge elmondta, fogalma sincs, hogy mit fotózott le.

Nambucca UFO

Nambucca UFO Close-up

/ufodailynews.com/

Szellemidézés a Lenin mauzóleumnál

Pszichiátriára került

A Kreml falainál, a Lenin mauzóleum mellett egy Csuvasföldről érkezett nő szellemidézést próbált végrehajtani. Arra akarta kérni a szellemeket, hogy védjék meg Oroszországot a világvégétől. A rendőrök még az orvosok megérkezése előtt őrizetbe vették az asszonyt. A szellemidéző nőt pszichiátriai klinikára szállították.

/posztinfo.hu/