.

Feedek
Megosztás
HTML

Így edzheted a megérzéseidet!

Mi az a hatodik érzék? Hol keletkezik? Jelent valamit, vagy csupán értelmetlen zagyvaság? Megérzéseink valóban üzennek nekünk? S ha igen, mit? Meg lehet-e fejteni az efféle bizonytalan intuíciókat? Lehet őket fejleszteni? Valószínűleg, mióta ember él a földön keresi ezekre a kérdésekre a választ.Egyáltalán létezik ez a hatodik érzék?

Legtöbb ember egyetért abban, hogy igen. Mindenki tapasztalatból tudja, hogy az öt érzék, tehát a hallás, látás, tapintás, szaglás, és ízlelés képességén túl is jut el hozzánk információ. Nincs ebben semmi misztikus.A megérzés nincs összefüggésben a mágiával, sokkal inkább a tudattal, öröklött képességekkel, egyes kutatók szerint egyfajta pszicho génnel, Jung szerint a kollektív tudattalannal és a tapasztalattal. Életünk folyamán tudatalattinkban rengeteg információt tárolunk emberekről, dolgokról, helyzetekről.  Az intuíció azt jelenti, hogy ez a tudatalattiban tárolt anyag mobilizálódik és újraértelmeződik érzéseinkben. Hívhatjuk ezt belső hangnak, figyelmeztetésnek, álomnak akár.

A rejtélyes álmok


Az emberiség ősidőktől kezdve meg van győződve arról, hogy az álmok jelentőségteljesek. A tudomány  ma azt feltételezi, hogy az álmokat a tudatalatti határozza meg. Lelkünk tudatalan világa legjellemzőbben álmainkban mutatkozik meg, és sokszor fontos jelzést ad arról, mit kellene végre belátnunk, abbahagynunk vagy elkezdenünk.Álmodás közben ugyanaz a folyamat zajlik le bennünk, mint meditáció közben. Az álom tehát az agy nyugalmi állapotában jön elő, segít abban, hogy a napi stresszt feldolgozzuk. Néhány problémát este megoldhatatlannak látunk, reggel pedig már a megoldást is tudjuk. Miért van ez így? Mert álmaink mi magunk vagyunk.A szakemberek egyetértenek abban, hogy szerveinknek, sejtjeinknek nincs szükségük sem alvásra, sem álmodásra. Egyetlen szervünk, amelynek szüksége van erre, az az agyunk. Ma már azt is tudjuk, hogy alvás közben, különböző szakaszok vannak.Ezek közül az úgynevezett REM szakasz az, amelyben az álmok jelentkeznek. Ilyenkor a szem és lélegző izmokon kívül az egész izomzat petyhüdt, ugyanakkor műszerrel jól kimutatható, hogy hatalmas elektromos hullámok indulnak ki az agytörzsből, hatásukra a látókérek idegsejtjei megszólalnak, vagyis álmot látunk. Valószínű, hogy álmaink kompenzálják, kiigazítják  tudatos cselekvéseinket, szándékainkat.Kísérletek bizonyítják, hogy ha az embert  rendszeresen felkeltik, amikor álmodni kezd, ha tehát nem hagyják álmodni, megbetegszik. Mivel ezekben a REM szakaszokban egyértelműen a jobb agyfélteke az uralkodó, álmaink érzelmekkel, tudatalatti tartalmakkal telítődnek. Aki tehát képes visszaemlékezni álmaira, és értelmezni azokat, sok hasznos információt szerez saját belső világáról. Mondhatjuk úgy is, képes hallgatni megérzéseire.Meglepő véletlenek
C. G. Jung  szinkronitásnak nevezte az élmények, gondolatok véletlenszerű találkozását. Amikor például eszünkbe jut  egy rég nem látott ismerős, aki ugyanebben a pillanatban telefonál. Furcsa, de igaz: az ilyen véletlenek általában akkor jönnek, amikor a legnagyobb szükségünk van rá: halál, válás, szakítás, születés alkalmával.Valószűleg ennek az az oka, hogy az ilyen helyzetekben, időszakokban érzékenyebbek vagyunk, jobban figyelünk a megérzéseinkre. Sajnos előfordul az is, hogy negatív eseményt jeleznek a véletlenek. Egyik riportalanyom például elmesélte, hogy két évvel ezelőtt halt meg az édesanyja.A betegsége nagyon hirtelen jött, mert korábban semmi panasza nem volt. Előtte folyamatosan késztetést érzett arra, hogy meglátogassa. Egyszer meg is tette. Amikor elbúcsúztak, és  a mama a balkonról integetett, megint érezte, azt a furcsa bizonytalanságot - pedig látszólag minden rendben volt. Aztán az édesanyja beteg lett, és nem sokkal rá, meghalt. Azóta sokkal jobban figyel a megérzéseire.Mi lehet ennek az oka?  Valószínűleg az, hogy ilyenkor a külvilágból érkeznek felénk olyan jelzések, amelyeket nem tudatunkkal, hanem jobb agyféltekénk tudatalatti receptoraival érzékelünk, mintegy átsuhan bennünk, s realizálni, bal agyféltekénk számára értelmezni csak akkor tudunk, amikor az esemény valóban bekövetkezik.

Hogyan edzzük megérzéseinket?


Mint minden képességünk, természetesen intuíciónk is fejleszthető. A teljesség igénye nélkül álljon itt néhány gyakorlati tanács.  Kérj segítséget az ingától! A test és a lélek egységet alkotnak, ezt bizonyítja az is, hogy vannak olyan lelki problémák, melyek betegséget okoznak. Ezt az összhangot használjuk ki, ha egy döntés előtt megkérdezzük az ingát. Az ingázást még ma is sokan hókusz-pókusznak tartják, pedig viszonylag egyszerű magyarázata van, miért segíthet a döntésben. A finom izmok, és az ujjak érzékeny idegei kapcsolatban állnak (állhatnak) a tudat egy mély rétegével.Sokfajta ingát kaphatunk az ezoteriával is foglalkozó boltokban, üzletekben, de magunk is előállíthatjuk. Hogyan? Vegyünk egy 20 cm hosszú spárgát, és egy viszonylag nehéz (arany, ezüst) gyűrűt. Fogjuk meg a madzag végét lazán a bal kéz mutató- és a hüvelykujjunkkal, úgy hogy a gyűrű szabadon tudjon lengeni.

A könyökönket támasszuk meg az asztalon, és tartsuk a kezünket nyugodtan. Ezután már csak az inga „mondanivalóját” kell megfejteni.Kérdezz! Mi jelent igent? Várj néhány másodpercig, figyeld meg melyik irányba mozdul az inga. Általában az óramutató járásával megegyező irányban fog egy nagy kört leírni. Ugyanígy járj el a nem esetében is. Általában pont ellenkező irányban mozdul el az inga. Most már felteheted a kérdéseidet – olyat, melyre igennel vagy nemmel lehet válaszolni. Az inga pedig, jobb vagy bal irányú elmozdulással adja meg a választ.Írj le mindent! Néha napokat, heteket gondolkodunk egy probléma megoldásán, a belső hangunk azonban tudja a megoldást. Mivel azonban nyomás alatt állunk, nem vesszük észre a jelzéseket. Gyakran az értelem nem engedi a tudatalatti felszínre jutását.Ezt a kényszeres kontroll kikapcsolható az „automatikus írás" technikájával. Írj le mindent egy papírra, ami valamilyen kérdésről az eszede jut, mindent még azt is, amit butaságnak tartasz. Engedd, hogy a gondolatok, érzelmek szabadon áramoljanak. A megoldást megtalálod a papíron a sorok között. Egyet azonban nem szabad elfelejtetned! Sokan összekeverik az intuíciót az erősen kívánt dologgal. Ha rendszeresen edzed a megérzéseidet, elkerülheted a hasonló csapdákat. Minél több tapasztalatot gyűjtesz, annál kisebb a tévedés esélye.Gyakorold az álomfejtést: Este próbálj meg teljesen ellazulni. Ne nézz akciófilmet, ne olvass izgalmas krimit. Elalvás előtt gondolj intenzíven a megoldandó problémára. Például: „helyes-e ha aláírom a szerződést, vagy megbízhatom-e valakiben? A választ egy álomképből fogpd megtudni.Soha ne vedd elő az álomfejtő lexikont, mert az könnyen rossz irányba vihet el. A szimbólumok ugyanis egyszerű séma szerint születtek, és nem vonatkoztathatók minden egyes emberre. Sokkal fontosabb a hangulat, a lelki állapot, az érzés, amit az álom hátrahagyott. Hogy érzed magad reggel: vidám, boldog, vagy éppen rosszkedvű, szorongó vagy? Majd gondolkodj el azon, honnan jön ez az érzés, és mit jelenthet.Legyél nyitott! Gondolj például a problémára, amit szeretnél megoldani, és lelked nyitott, higgy abban, hogy a nap folyamán a legváratlanabb pillanatban megkaphatpd valahonnan a választ. Lehet, ez egy újsághirdetés, egy dal szövege a rádióban, vagy egy véletlenül meghallott beszélgetés.

/astronet.hu/

Világmegváltás helyett

Elékezett az idő, hogy tiszta vizet öntsek a pohárba. Milyen pohárba? Hát csakis a saját poharamba. Az alábbi gondolatok senkire nem érvényesek, még rám sem, ám bennem fogalmazódtak meg, ezért úgy gondoltam közzéteszem őket. Ha netalán valaki mégis magára ismer bennük, kisebb vagy nagyobb mértékben, az nem lehet más mint a véletlen műve.

Spiritualitás, ezotéria, guruk, tanítók, mesterek.

Van egy nem túl új felismerésem: a világban minden EGY. Ilyen alapon tehát mindegy honnan merre közelítek, mert úgyis oda jutok el, ahová tartanom kell. Akkor miért is van az, hogy a mai korban valami eszméletlen mennyiségben árad felénk a “tanítás”, mindenki mindenkinél jobban tudja, hogy milyen kell legyen az Út, az Igazság, az Egy, tanítók hada, spirituális guruk tömege alig várja maga mögé az őt követőket, hogy a “végső igazságot” megoszthassa velünk? Mi ez a hirtelen nagy sürgés ami hatalmába kerítette a Földünket, mi ez az őrületes világvége várás, melyben lassan egyre mélyebbre süllyed a teremtés “koronája”: az ember. Vagy ellenpéldaként, tömegek úgy érzékelik mindezt, hogy ez már maga a felemelkedés, “átrezgés” egy magasabb dimenzióba. Végtelenségig folytathatnám a jelenségek, megnyilvánulások leírását de nem teszem. Tiszteletben tartom mindenkinek az EGY-ÉNi világát. Amiket alább megfogalmazni fogok, arra pedig érvényes: kinek ne inge ne vegye magára. Ez csak és kizárólag az én megélésem, véleményem.

Az EGY értelmezése

Az EGY értelmezésével kapcsolatosan manapság ahány tanító annyiféle képen igyekszik az egyetlen igazságot terjeszteni. Ahhoz képest, hogy az EGY csak EGY lehet, igen színes képet tárnak elénk a megvilágosodott testvérek. A keresztény, zsidó, iszlám, hindu, buddhista stb. tanítások átvariálásától kezdve a legújabb ezoterikus vallások és egyházak tüsténkedésén át millióféle, egyetlen és üdvözítő igazságot ismerhetünk meg. De valahogy nem nagyon tűnik egyiknek sem fel, hogy a sok bába között biza elvész a gyermek. (Az EGY definíciói egymás ellen) Ki is ez a gyermek? Hát ennek a gyermeknek ha nevet kellene adnom , nagy bajban lennék, mert legszívesebben nem választanám el az EGYtől semmilyen névvel, de ha már ezen a dualista játszótéren kaptam lehetőséget önmagam megismerésére, akkor mégis elkeresztelem: EGY-ÉNi Megélés, Megismerés legyen a neve. Ez az, amit a világ összes bölcse, spirituális és egyéb tanítója, guruja és mestere a legnagyobb jóindulatot feltételezve sem fog tudni, SOHA, SENKINEK átadni. Mert az EGY-ÉNi megélés és megismerés, mely az én világnézetem szerint a bizonyossághoz vezet, nem adható át sem tanítással, sem semmiféle beavatással, senkitől senkinek.

Úgy látom, természetes folyamat, hogy amikor a legtöbb ember csalódik az “anyagi valóságban”, akkor elkezd keresni valamit, ami belső szomjúságát kielégítheti. Ilyenkor jönnek képbe a vallások, a spiritualitás, ezotéria és különféle lelki irányzatok. A “spirituális valóság” felfedezése. Ez az út a “nagy igazság megismerése”, fellélegzésnek tűnik az “anyag fogságából”, azonban előre kódolva van. Mások által. Ez még mindig nem a végső szabadság, hanem nemes egyszerűséggel fogalmazva, egy újabb függőség kezdete. Miért is? Mert a legtöbb ember az anyagi világból való kiábrándultságában kezd ösztönszerűen keresni egy olyan kiutat, mely a materiális világ olykor súlyos, nyomasztó, kegyetlen, véres valóságából kimenekítheti őt. Elkezd tehát futni ez elől egy másik irányba, ahol őt már kész válaszokkal várja egy időről időre újra és újra megújuló ám valójában változatlan, de kreativitásában ezernyi arcot öltő világ: a spiritualitás. Vallások, tanítók, guruk, ezoterikus irányzatok és egyházak sorjáznak egymást túlharsogva kínálva az EGYedüli igazságot. Mindenki az Egyetlen igazságot kínálja. Az EGYedüli igazságot, és íme: igazuk is van. Mert ami EGY-edüli, EGY-etlen az biza az EGY-nélküli, tehát nem is hazudik egyikőjük sem, pusztán egy dolgot tagad mindezzel meg: a Teljességet. Azt a teljességet, melytől mindegyikük abban a pillanatban választja magát el, mihelyst megszületik az a megváltó gondolat, hogy az ő útja, az EGYetlen ( 1)*.

(1*ez is igaz, EGY-etlen = EGY-nélkül való, ami persze megértve a dualista gondolkodáson túli EGYlényegűséget, teljesen értelmetlen, de a dualista, poláris Földi játszótéren jól kifejezi az EGY részeinek ama állapotát, amikor az EGY önmagát szeparálja, osztja szét tetszőleges részre önmaga megismerésére. Már maga az is paradox, hogy az EGYnek hogy lehet bármilyen része, de érdekes szó van a nyelvünkben, ami viszont magyarázni képes ezt: részEGYség, benne van az EGY részeinek az EGYsége)

A Teljesség

A teljesség ugyanis az én megélésemben mind az anyagi, mind a szellemi világ összessége. Az én megélésem szerint az anyag ugyanolyan értékes mint a lélek vagy a szellem. Miért? Ha az EGY minden létezőnek a Forrása és az Összességes is EGYben, akkor a Teljesség vajon elképzelhető-e egy örökös tudathasadásban, amit jelen esetben az anyag alsóbbrendűnek minősítése – vagy akár fordítva – jelenthet? Ha az anyag az energia egy megnyilvánulási formája, az energia pedig szellem, akkor mindez fordítva is igaz kell legyen: a szellem energia, az energia pedig anyag. Tehát MIND-EGY. Muszáj mindezt egy örökös hierarchiában elképzelnem? Vajon a hierarchia eme megnyilvánulása mely az EGYben szinteket állít fel az akkor is valóság lenne, ha ezt nem programozták volna belénk eszmékkel, vallásokkal, hitelvekkel, dogmákkal és tézisekkel? (Elfogadom ugyanakkor megéléseim és tapasztalataim alapján, hogy a gondolat, az “ige” az anyagi megvalósulás előtt létező. De a testet öltött gondolat, az is ige, pusztán egy más megnyilvánulása annak, egy más minősége.)

Muszáj az én megéléseimet, valóságomat folyton mások hitének, képzeteinek, szerzett ismereteinek a tükrében hitelesítsem? A személyes megtapasztalás miért válik mindig másodrendűvé az emberi közösségekben a közös hiedelmekkel, vagy akár a közös valóságnak képzelt kollektív illúzióval szemben? Mert mindez nem más, mint az előre predesztinált melegágya az emberi küzdelmeknek, melyekben kódolva van, az emberi fajnak az örökös szenvedése. Miért nem tudjuk elfogadni EGYmás MÁSságát?

EGY-MÁS MÁSságának elfogadása

Az emberiség (2)* egy olyan gyűjtőfogalom, melynek a közgondolkodásban jelenleg jelenlévő tartalma számomra használhatatlan. Elfedi azt a sokszínűséget, mely valójában nem más mint ami az EGY Teljességének szivárványán jelenik meg. A természet megszámlálhatatlan fajában, a mezők virágainak sokféleségében lehet értelmetlen kavalkádot, vagy egy csodálatos polifóniát érzékelni. Az EGY bármilyen állapotában, megnyilvánulásában ott a Teljesség. A teljesség nem olyasvalami ami valamikor volt, vagy majd valamikor lesz, a teljesség a JELEN-LÉTben, a MOSTban bármikor megtapasztalható. Bárhol és bármikor. Nem kell ehhez sem meditáció, sem egyéb gyakorlat, pusztán egy valami szükséges, hogy tudatára ébredj: TE MAGad vagy az EGY. Nem szükséges semmilyen mester, semmilyen guru, semmilyen közvetítő hogy megtapasztalhasd a Teljességet. A teljesség ott van mindenkiben és mindenben. Nevezd őt Istennek, nevezd bárminek, mert valójában megnevezhetetlen. De miért ne adnál neki ennek tudatában mégis EGY nevet? Igen. Adj neki egy nevet, de ez a név, csak a te számodra fogja jelenteni azt a teljességet, melyet megéltél, melyet megtapasztaltál. Ezt a nevet, hiába árulnád másnak el, hiába készítenél vallást, dogmákat, hitelveket e szent név köré, másoknak soha nem jelenthetné azt a teljességet, melyet Te megtapasztaltál. Ez az a pont, ahol a vallások ama törekvése, mely a személyes megélés egységesítésére törekszik, végső soron újra és újra megbukik, és megszületik bennük a legnagyobb jó szándék ellenére is a hatalom, a lelkek feletti uralom eszköze. Bárki, ismétlem bárki lehet vallásalapító. Bárki, aki személyes tapasztalattal és megéléssel rendelkezik. Hisz mindnyájan EGYek vagyunk. Az EGY MÁSai vagyunk. Akik jelenleg az anyag szentségében öltöttünk testet. De az egyéni megtapasztalás ha vallássá, dogmává merevedik -márpedig átadhatatlansága folyamán öntörvényűen azzá lesz- akkor az már semmi más nem lehet, mint egy lenyomata, egy nézőpontja annak a valóságnak, melyet magunk éltünk és tapasztaltunk meg. (2* az emberiség mégis létezik, mint az EGYedek EGYséges csoportja, mely EGY-MÁSsal elválaszthatatlan, igen bonyolult össz- és kölcsönhatásban létező EGYség)

Szükség van-e tehát eszmékre, vallásokra, dogmákra, spirituális tanítókra gurukra, egyházakra, spirituális és egyéb útjelzőkre EGYmás valóságának a megértéséhez? A válaszom az: ezt mindenki maga döntse el. A teljességből semmit nem rekeszthetünk ki. Minden mindennek a része. Minden eszme, minden vallás, minden dogma, tanító, guru, és tudatformáló létező nem más, mint az önmaga megismerésére törekvő EGY tükörképe. Ebben a tükörben, pedig mindenki azt fogja felfedezni, amit jelenlegi megélésének, állapotának és tudatszintjének megfelelően a tükörben észlelni képes. Nincs két EGY-FORMA tükör, mint ahogy nincs két egyforma ember. Paradox misztériuma ez az EGYnek, hogy bár mindnyájan az EGY-nek a másolatai (EGY-MÁSai) vagyunk, vagyis az EGY-nek a fomrájára, magyarán alakjára (formálva-alakítva) jöttünk létre, mégis minden és mindenki EGYedi benne. Minden ember egy teljes értékű planéta, mely alkothat számtalan közös halmazt (galaxist) a társaival, de az ő valósága (UNI-verzuma, EGY-eteme), világa EGYedisége az EGY legnagyobb értéke.

EGY-MÁS elfogadása csak ÖnMAGunk valóságának megértése által lehetséges. Aki tagadja az ANYAgot, az tagadja az Embert. Aki tagadja a SZELLEMet az tagadja az Embert. Aki tagadja az EMBERT az tagadja az IS-TENt. Aki tagadja az IS-TENt az önaga létét tagadja. Mert az Ember és az Isten nem más, mint két fogalom. Az EGY megismerésére.

SZABADSÁG az EGYségben

Engedd meg magadnak, hogy szabadon létezhess. Engedd meg másnak hogy szabadon létezzen. ÉN benned vagyok és Te énbennem. TE bennem vagy s Én TEbenned. EGYségben. Minden mindennel összefügg, minden mindenre hatást gyakorol, a valódi szabadság pedig mindennek a felismerése.

Tudatosság és Rend

A valódi szabadság nem szabadosság. Egy példával élve: játszhatsz mások szabálya szerint, vagy kiszállsz és készítesz magadnak egy saját játékot, saját szabályokkal a saját játszótereden. Ha ezek a szabályok esetleg még az élet RENDjével is EGYbe esnek, akkor tudatosan élhetsz, szabadon a teremtő rendben.

Nincs semmilyen karma, ami bármire is kényszeríthet. Magyarul csak ok van és okozat, mely tökéletes rendben működik az EGYben. Okosságod okos-ságod, okod okozó. Amit okozol azt EGYben MÁS-OKKAL is megosztod. Akár gondolsz vele, akár nem. Ami EGY az a dolgok RENDJE. A REND Teremtő, a RENDETLENSÉG Pusztító. Ha rendben vagy teremtesz, ha nem pusztítasz, de mivel minden mindennel és mindenki mindenkivel EGY, ezért az okozat MAGodból az EGY-MÁSaira is kiterjed. Nincs jó vagy rossz energia, vagy erő. CSAK ERŐ van. A jó és a rossz fogalmi megközelítésében mindez értelmezhetetlen. Ez nem jó vagy rossz kérdése, hanem az élet működésének, a teremtő erő csodájának a megértése. Minden azzá válik, amivé TE a teremtő akaratoddal teszed. Az Értelemnek a Szív nemessége ad értéket. Az értelem és az érzelem EGYenragú két elem, mely ha a REND tudatosságában EGYensúlyba kerül, akkor összhangban, MID-ÉN-KI javára teremt. De mi is valójában a rend? Honnan jön, ki teremtette?  Nézz szét a természetben, nézz magadba, s a válasz ott van mindenben. A rend, maga az élet. Az élet igazsága a valódi rend. Te teremted tovább mindezt, ha tudatára ébredsz.

EGY-SZERűség

Amit eddig olvastál az mind semmit sem ér, vagy jelent. Csak az én megélésem, ahogy JELENleg, MOSTban megélt valóságom észlelem. Lehet, hogy Te is megéltél már ezekből hasonló részeket, vagy talán mindazt amit megfogalmazni megkíséreltem. Vagy túl jársz már mindezen. MIND-EGY. Az igazság EGY-SZER(h)űsÉG.

Világmegváltás

Nincs. De létezik helyette a SZERETET. A szeretetről sokan, sokat írtak már, én csak annyit írnék: részemről megfogalmazni felesleges. Éljük mindnyájan meg, apró, egyszerű cselekedetekben, EGYütt, EGYSÉGben, és mind EGY-ÉNi mind EGY-ÜTTES, köz-ŐS Világunk, a Teljesség Paradicsomává lesz.

 

Szeretettel: Morgó Sapiens

/kataklizma.info/

UFO Hollandia felett - egy profi tévéstáb is rögzítette

Az ufó észlelések többségét telefonnal veszik fel, legutóbb azonban egy holland tévétársaság optikáján száguldott keresztül valami. Ők finoman úgy fogalmaznak: fogalmuk sincs mi lehetett.

A felvételt 2011 októberében készítette a VPRO nevű holland tévétársaság, a francia Paris Match internetes kiadása azonban szombaton megszerezte a felvételt, amelyen le van lassítva és kinagyítva az ismeretlen obkjektum.

Az, hogy nem valami otthoni sufnituning-álufó, már bizonyos, ám hogy mi lehetett a repülő tárgy, senki sem tudja, az óvatos tévétársaság sem bocsátkozott találgatásokba.

/stop.hu/

UFO-t filmeztek az ipari park fölött

Új-Mexikó - Rendkívüli képsorokat készített egy lebegő földönkívüli járműről egy amerikai autós.

A szokatlan látványt kamerával rögzítette a napokban egy sofőr egy új-mexikói ipari park fölött. Bár a videót kocsija volánja mögül készítette, a felvételen így jól látható, hogy különös tárgy lebeg az épületek fölött. A legnagyobb videómegosztó portálra feltöltött anyagot 2 nap alatt közel 300 ezren tekintették meg. Brit lapinformációk szerint a felvétel azért számít különlegesnek, mert ilyen jó minőségű felvételeket ritkán készítenek repülő csészealjakról.

Ugyanakkor a brit Stephen Hannard, egy földönkívüliekkel foglalkozó tudományos társaság tagja a képsorok láttán megjegyezte, az is lehet, hogy egy ügyes számítógépes trükkről van szó. Véleménye szerint mindig a fantáziánk dönti el, mit akarunk látni és elhinni - olvasható a Daily Mail című napilapban.

A felvételt készítő autós természetesen közel sem ilyen szkeptikus. A Space999dude felhasználói névre hallgató szemtanú esküszik, hogy UFO-t látott az ipari park épületei fölött.

- A kocsiban ülve pillantottam meg a fénylő tárgyat. Ahol azonban parkoltam, onnan nagyon messze volt, így közelebb kellett mennem, sőt a kamerával is rá kellett közelítenem. Az egész olyan volt, mintha egy csészealj a víz fölött lebegett volna - idézte fel a brit Mirror a szemtanú szavait.

Blikk-összeállítás

Stonehenge és a zene

Az elmúlt évszázadok során egyre-másra állították fel az elméleteket Stonehenge rejtélyének megoldására. Itt a legújabb.

 

Sokan arra esküsznek, hogy egy óriási kalendárium, mások szakrális központnak hiszik. A legújabb elmélet ezeknél jóval furább: Steven Waller, archeoakusztikával foglalkozó amerikai doktorandusz szerint egy akusztikus jelenségnek állítottak monumentális emlékművet, több, mint ötezer éve.

Az ősi építmények akusztikájával foglalkozó szakember szerint, ha két dudás vagy sípos elkezd dudálni/sípolni egy mezőn, körülöttük sétálva bizonyos pontokon az egymással interferáló hanghullámok kioltják egymást. A legújabb kutatások szerint Stonehenge és más régi kőkörök sziklaoszlopait pontosan ilyen pontokba állították, amennyiben a muzsikusok a kőkörök közepén zenélnek.

Az elméletet a Stonehenge-hez kapcsolódó legendák is alátámasztják: mindegyik összekapcsolja a kőköröket a zenével. Az egyik szerint két varázslatos zeneszerszám hangja csalogatott szüzeket a mezőre, ahol azok elkezdtek táncolni, majd a zene hatására kővé váltak.

Waller szerint az ős- és ókori építményekre általában elmondható, hogy speciális akusztikus jellemzőkkel bírtak. Valószínűsíthető tehát, hogy a régmúlt embere az építkezés során figyelt az épület leendő akusztikai jellegzetességeire is.

Nem valószínű, hogy ez az elmélet megoldja Stonehenge rejtélyét, de legalább felhívja a figyelmet az archeológián belül az akusztika fontosságára.

 

Forrás: livescience.com